Boka!

27

FJÄLLTERASSEN

Lofsdalen

VÄLKOMMEN

till vår favoritplats på jorden.

Semestra i Lofsdalen.

&

VINTER

SOMMAR

Umgås. Vara ute. Röra sig och svettas.
Skidor på längden. Skidor på tvären. Skidor ute på fjället och skidor utför berget. Skidor framlänges och skidor baklänges. Skidor i luften och kanske en vurpa.
Snowboard och telemark. Skridskor. Åka skoter.
Tolka efter bandvagn. Våffla med hjortronsylt.
Fota fin utsikt och sola lilla näsan.
Matsäck. Varm choklad. Värmestuga och pulka. 
Leka lekplats. Leka lekland. Bowla. After ski.
Äta ute. Äta hemma. Bada isvak. Bada bastu.
Vila framför brasan. Träningsvärk i knäna.
Spela spel, pussla och kanske en promenad.

Cykla. Paddla. Fiska och bada.
Cykla uppför. Cykla utför. Cykla runt sjön och cykla i skog.
Vandra, plocka bär. Lingon och hjortron. 
Vandra uppför berget och ner utan besvär. 
Fota renar och ripor och ugglor och finkar.
Se upp för björnar och älgar. Skogen är djup.
Värma maten i trangiat och dricka kaffe ur termos.
Kanot över sjön och så vila på en sten.

Mmm

LIVET.

Lofsdalen har varit mitt andra hem i snart trettio år. Det är något där som väcker livet djupt inom mig. Det är när jag står på toppen av Hovärken som jag känner mig som allra friast i livet. Det är när jag svettas i längdspåren på fjället som jag känner mig som allra friskast. Det är när vi äter vår matsäck i värmestugan, omgiven av barn med frusna tår och röda kinder, som jag känner mig som mest välsignad i livet. Och det är när min man tänder brasan efter en lång dag på fjället som jag känner mig som mest kär.
Jag önskar alla en sådan favoritplats.

REDO...

...för en riktigt bra fjällsemester?

Mia

Ski in. Ski out. 

BOENDE I BACKEN

TILLBAKA

NÄSTA

- 8 bäddar, 4 sovrum, 83 kvm
- 2 badrum & bastu
- Fullt utrustat
- WiFi, Högtalare med Spotify connect, Tv med Chromecast
- 20 meter till skidbacke
- Gångavstånd till elljusspår, afterski, restauranger & aktivitetshus
- Utsikt över lekplatsen

Det känns så roligt att kunna erbjuda vår lägenhet i Lofsdalen till uthyrning. Det är en rymlig lägenhet i markplan för 8-10 personer precis vid foten av Hovärken. Närmre backen går det inte att komma. 

BOENDE

Mia & Kalle

Första gången vi var i Lofsdalen tillsammans var 1999. Vi var 19 & 21 år gamla och hade just träffats. Vi är så glada att vi nu äntligen har fått möjlighet att köpa en egen lägenhet i vårt eget skidparadis och vi hoppas att ni får lika fina upplevelser här som vi har haft under åren.

UTFÖRSÅKNING
Den skojar man inte bort i första taget! Du får leta länge i Sverige för att hitta skidåkning i bättre klass om du frågar oss.

LÄNGDÅKNING
Det finns långa spår och korta spår, spår i skogen, spår på kalfjället, platta spår och branta spår, elljusslinga och skatespår. Fjällvyerna från längdspåren skojar man heller inte bort.

ÄVENTYR
Det finns absolut aktiviteter även för den som inte åker skidor. Pimpling, vinterbad, promenader, restaurangbesök, bowling, toppbesök med liften, bandvagn till våffelstugan, after ski. Eller bara sitta på en fäll och njuta av utsikten.

Vinterort!

LOFSDALEN PÅ VINTERN

Lofsdalen är en fantastisk vinterort med riktigt, riktigt bra skidåkning, både utför och på längden. Hovvärkens form gör att utförsbackarna får karaktär och variationen i svårighetsgrad är bred. Åk/Kö-ration är hög, även under högsäsong och det blir alltså mycket åktid för pengarna. Fjällturerna i längdspåren är alldeles fantastiska och spåren är välpreparerade. Snösäkerheten är än så länge hög. I trettio års tid har vi alltid kunnat åka när vi varit uppe. Även när snön brister i början eller slutet av säsongen finns det alltid delar av systemet som är öppna. 

1. Köp en spårknapp innan du ger dig ut i spåren
2. Åk spåren åt rätt håll. Om du tar andra hållet, lämna företräde åt mötande.
3. Den som kommer bakifrån har väjningsplikt och är alltså den som lämnar spåret vid omkörning.
4. Om man står still och väntar går man ur spåret och släpper förbi andra
5. Gå aldrig i spåren. Saxning uppför backar görs bredvid spåret, i skatespåret.
6. Heja på dem du möter och tacka den som kliver ur spår 
7. Ta med dig allt skräp hem igen

Vett & Etikett i längdspåret

Precis som överallt annars så finns det både uttalade och outtalade riktlinjer för hur man beter sig på fjället. Här kommer några bra grundprinciper att hålla sig till i längdspåret.

En tur på fjället i solsken och välpreparerade spår med både glid och fäste. Låter både som en dröm och verklighet på en och samma gång. Längdspåren i Lofsdalen bjuder på fantastiska vyer och varierad terräng. Här hittar du en bra interaktiv karta över spåren.

Längdspår på fjället.

122 km

Om du råkar vara i Lofsdalen över julhelgen så är en julotta i Linsells kyrka det mest stämningsfulla sättet att tillbringa sin juldags-morgon. En halvtimme i bilen från Lofsdalen är lätt värt besöket!

10

Ingen fjällvecka med barnen är komplett utan en runda bowling. Här kan man öva på sin bowlingskruv, äta pizza eller kolla matcher på storbild. Leklandet är också rätt ställe att hänga på när de mindre barnen behöver leka lite inomhus för att samla ny energi inför nästa pass i backen. 

09

I Karins sportbod hittar man allt man behöver för sitt besök i Lofsdalen. Här kan man hyra alla sorters skidor & tillbehör, köpa underställ och riktigt varma vantar, hitta födelsedagspresenter, friluftsprylar och festoutfits. Boden har funnits för alltid och har byns bästa personal! 

08

Har du ens varit i Lofsdalen om du inte varit ute på Lofssjön? När isen ligger tjock så myllrar det av liv på sjön. Du kan promenera, åka längdskidor, åka skoter, åka bandvagn, pilka och isbada. På sommaren är det kanot eller kajak som gäller. Fortfarande isbad dock...

07

Ett besök i Våffelstugan på andra sidan Lofssjön är ett måste! Du kan ta dig dit på längdskidor, på skoter eller tolka bakom vessla från Karins sportbod. På dagen kan du äta våfflor med fantastisk utsikt över hela Lofsdalen, och vissa kvällar arrangeras Viltkvällar där det serveras både underbara lokala delikatesser och spännande historier.

06

En väldigt fin och enkel runda som går lagom högt upp på fjället. Här har du långa härliga partier uppe på underbart vackra kalfjället och du har lika härliga mer skyddade partier i skog.    

05

Om du bara ska göra en enda tur ut på fjället så är det turen till solgropen. Den är lagom för både stora och små. 1,2 km med lätt uppförslut dit, en härlig medhavd fika på en slänt i solen medans barnen åker på rumpan nerför solgropens väggar, och så 1,2 km glidandes i spåren tillbaka. Härligt! 

04

Himmelriket för stora och små som vill leka, race:a och hoppa. Jibbskolan är ett hett tips för den som vill lära sig hoppa på ett säkert sätt. Eller för den som vill se sina barn hoppa på ett säkert sätt... 

03

I 25 år kallade vi familjebacken för mamma-backen, helt enkelt för att alla mammor gillar den. Men den passar också barn. Och pappor. Och alla som vill glida ner för berget i precis lagom tempo.   

02

Oavsett om du åker skidor eller inte så kan du ta dig upp på toppen av Hovvärken. Du kan vandra upp på sommaren, du kan åka liften upp och ner på vintern. Och när du ändå är uppe, missa inte ett besök på Skybar, Europas högst belägna whiskybar. 

01

10

SAKER DU INTE FÅR MISSA I LOFSDALEN

Mmm

LIVET.

Sommarort!

LOFSDALEN PÅ SOMMAREN

CYKLING
Cykla downhill i cykelparken nerför berget eller på mer familjevänliga stigar runtom sjön

VANDRING
Det finns många leder, korta och långa, enkla och svåra, för den som vill vandra i fantastiska fjällmiljöer runtom Lofsdalen. Den som vill svettas ordentligt tar en tur till toppen också, antingen rakt upp för backen, eller så utgår man från Panorama där det går en grusväg uppför västra sidan av berget. Lofsdalen är också en bra utgångspunkt för den som vill göra turer lite längre bort. Besöka Njupeskär, klättra uppför Städjan eller en kanske en tre-dagarsvandring i Jämtlandstriangeln.

FRILUFTSLIV
Vad sägs om att paddla med kanot över sjön och laga lunch på trangiakök på strandkanten i Västvallen? Fiska röding eller öring, eller kanske en björnvandring?

Lofsdalen är även en fantastisk sommarort och utbudet växer i en rasande fart för varje år som går. När berget byter skrud så svirar systemet om till en bike park där man kan köra mountainbike downhill i någon av de 16 km långa lederna av olika svårighetsgrad. Det finns även cykelstigar och leder på plattare mark som är mer familjevänliga. Längdåkningen byts mot fjällvandringar och sjön fylls med paddling, fiske och bad.

Det är rätt långt till Lofsdalen för oss som bor i de södra delarna av vårt avlånga land. Men ska man ha ordentligt med snö, fjäll och vildmark så är det såpass långt man behöver åka. 

Här ligger Lofsdalen.

Var var det nu igen ?

Det går att ta sig på många sätt till Lofsdalen. Bil är vanligast och enklast, men det går även att åka tåg till Sveg och därifrån buss vidare till Lofsdalen. Det är dock en klar fördel att ha bil på plats i Lofsdalen.
Med bil söderifrån kan du välja att åka antingen via Sveg eller via Sälen. Vi som åker från Skåne, kör alltid via Göteborg och väljer sedan en av tre vägar. Alla är hyfsat lika tidsmässigt. 

1. Göteborg, Oslo, Hamar, Sälen, Lofsdalen. Här passar det bra med en övernattning i Hamar om man inte vill ta hela sträckan i ett svep.

2. Göteborg, Trollhättan, Grums, Torsby, Malung, Sälen, Särna, Lofsdalen. Här passar det bra med övernattning i Karlstad, Grums eller Sälen om man inte vill ta hela sträckan i ett svep.

3. Göteborg, Trollhättan, Grums, Torsby, Malung, Mora, Sveg, Lofsdalen. Här passar det bra med övernattning i Mora om man inte vill ta hela sträckan i ett svep.

Vi ses!

INSTAGRAM

PINTEREST

FACEBOOK

KONTAKT

RECEPT

KÖPGUIDER

MINIKURS

E-BOK

ARTIKLAR

HEM

Hitta runt

En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.

Det är jag som är Mia.

HEJ

Till TOPPEN

En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.
Vad kul att du är här!

Det är jag som är Mia.

Hej där!