En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma & egenföretagare som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.
Vilda blåbär är en av de allra äldsta växterna som finns på vår planet och har använts sedan urminnes tider, både som mat och som medicin. Indianerna högaktade blåbären som ett av de högst spirituella födoämnena. De ansågs innehålla universell och uråldrig, helig information och vara sända av den helige anden för att lindra barnens hunger under svält.
Blåbärets hälsoeffekter
De har också använts medicinskt i tusentals år. Te gjort på blåbärsrot fungerar avslappnande vid barnafödande. Blåbärsjuice har använts mot hosta och anses blodrenande. De har också använts för att förebygga matsmältningsproblem, öka blodcirkulationen, för ögonhälsa och som inflammationsdämpande.
Några av blåbärets mest välkända hälsoeffekter:
Ökar nivåerna av antioxidanter i kroppen och minskar cellskador som orsakas av fria radikaler
Minskar nivåer av skadligt kolestrol LDL
Minskar risken för hjärt- & kärlsjukdomar
Förbättrar hjärnfunktion och minnet och är den bästa maten mot Alzheimers
Drar tungmetaller ur hjärnan och hjälper till att läka den vävnad som skadats
Motverkar urininfektioner genom att förhindra E.coli från att fästa i urinblåsan
Ökar insulinkänsligheten och motverkar därmed typ-2 diabetes
Man kan sikta på att få i sig ca en handfull blåbär om dagen för att få ta del av alla de hälsofördelar som blåbären ger.
Men det är inte bara människor som äter de näringsrika bären. Det är smått lustigt att tänka sig att björnar inte äter något annat än blåbär under säsong. Tänk vilket jobb och vad många blåbär det måste krävas för att mätta en stor björn dagligen. Men faktum är att björnar kan förflytta sig många, långa mil per dag på tom mage för att leta upp de färska bären. Då bara måste det vara något alldeles exceptionellt med de där bären som djuren instinktivt vet.
Full av nyttigheter
Som med all färgstark mat så kan man nästan ana att blåbäret är näringsrikt och fullt med nyttigheter. Blåbären är rika på vitaminer, mineraler och fettsyror.
Vilda blåbär har en av de allra högsta nivåerna av antioxidanter av alla bär och frukter. De innehåller dessutom flera väldigt potenta antioxidanter i form av antocyaner och flavonoider. Precis som andra vildplockade bär är blåbärens yta dessutom täckt av en tunn hinna full av effektiv biotika som är fantastisk för tarmens bakterieflora, så ät gärna av bären utan att skölja dem.
Här är några av de nyttigheter som du får i dig med blåbären:
Vitaminer så som A, C, E-vitamin och K-vitamin, folsyra och flertalet B-vitaminer
Mineralsalter som natrium, kalium, kalcium, magnesium, zink, järn, selen, jod och fosfor
Flavonoider och färgämnet antocyanin
Steroler och Antioxidanter
Aminosyror
Fettsyror
Och så mycket mer. Många av de vitaminer, mineraler, aminosyror, fettsyror, flavonoider och pigment som finns i bären fungerar som antioxidanter i kroppen.
Så plockar du egna blåbär
Att plocka blåbär kan nästan vara lite meditativt och i sig verka läkande, så nu när vi dessutom vet hur nyttiga blåbären är så är det bara att ge sig ut i skogen och leta blåbärsris.
Var hittar man blåbär?
Blåbär finns i de flesta skogar, men lite oftare hittar man dem i granskogar. Det är också värt att leta i tallskog och annan barrskog efter riset.
Blåbären trivs bäst där det varken är för blött eller för torrt, så leta gärna efter glesare barrskog där solen når igenom, men där marken fortfarande kan vara fuktig. Blåbär växer gärna i mossa.
När kan man plocka blåbär?
Blåbären blir vanligtvis mogna i mitten av sommaren och går sedan att plocka hela sommaren ut. Om inte björnen kommer före vill säga.
Vad behöver man för att plocka blåbär?
Egentligen behöver du ingenting alls mer än något att förvara bären i när du ger dig ut för att plocka blåbär. Buskarna sticks inte ens. Så det mest dramatiska som kan hända dig i blåbärssnåren är nog att bären kan färga av sig på kläderna eller att du bli myggbiten. Så utrusta dig förslagsvis med följande:
Korg, påse eller bunke
Eventuellt en bärplockare
Handskar om du inte vill färga händerna blå tillfälligt
Fläcktåliga byxor
Stövlar så att du slipper få blåbärsris i strumporna hela tiden
Naturligt myggmedel, som exempelvis en spray från eterisk olja med citronella/citronmeliss
Så tar du hand om blåbären du plockat
Rensa bort ruttna bär och rester av blåbärsris
Nyp bort det lilla skaftet på bären om du orkar. Men det behövs inte.
Skölj INTE blåbären innan du fryser in dem eller äter dem. Det förstör den tunna hinnan på bärets yta, värdefull och supereffektiv biotika som du vill ha i dig. Om du måste skölja bären så gör det precis innan du ska äta dem.
Sedan behöver du bestämma hur du vill förvara dem. Antingen kan du frysa in blåbären precis som de är. Alla näringsämnen bevaras väl vid frysning så det är ett superalternativ! Du kan också torka blåbären och förvara dem hela eller mixa dem till pulver.
Självklart kan du även äta blåbären som de är, men tänk på att de snabbt blir dåliga så om du ska äta dem färska, gör det inom ett dygn efter att du har plockat. Annars släng in dem i frysen.
Torka
Du kan också torka blåbären och förvara hela i burk eller mala de torkade bären till ett pulver. Torkade hela blåbär kan användas i müsli, som topping i smoothiebowls och chiapuddingar eller till bakning i både bröd och kakor. Blåbärspulver kan användas till shots, smoothies, som kosttillskott eller att strö över gröten.
Om du ska torka dina blåbär till ett pulver gör du så här:
Sprid ut bären på en bakplåt och låt dem torka i några timmar på låg temperatur i ugnen, ca 40°. Du kan också använda en torkugn om du har en sådan. Bären är klara när de är som russin ungefär. De ska inte bli för hårda och torra.
Om du vill göra ett pulver, kör de torkade bären i en mixer till ett fint pulver.
Förvara pulvret eller de hela torkade bären i en lufttät och mörk burk.
Laga
Absolut lyxigast är såklart att äta bären precis så som de är eller att laga en smarrig blåbärspaj. (Länk till recept tillkommer snart)
I min e-bok, LEVANDE - en modell för hälsa, går jag igenom sju steg som kan ta dig från ett sämre till ett bättre mående. Stegen är baserade på effektiva och väl beprövade, naturliga metoder för att hitta hälsa. Inga hemliga lösningar. Inga dyra produkter. Bara sju konkreta steg att ta varje dag.
En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.
En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp. Vad kul att du är här!