MENY
MENY
Jag är en tedrickande, sellerijuicande, barfotavandrande & fotograferande egenföretagare som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa & en sund, frisk kropp.
Artiklar om vikten av vad vi väljer att stoppa i oss som mat. Om naturliga råvaror och vår egna svenska superfood.
Enkla recept utan mjölk och gluten.
Nya och traditionella kurer mot olika hälsobesvär som vi alla drabbas av.
Smarta, spännande och ibland självklara tekniker och metoder för att boosta kroppen till läkning.
Tips och inspiration med länkar till de bästa produkterna inom naturlig kost & hälsa.
Hej
För att hålla sig vid god hälsa är det viktigt att ta hand om sin lever. Levern är ett stort och tåligt organ, men enormt hårt belastat utifrån hur vi lever idag. Det är ju leverns jobb att ta hand om all skit som kommer in i kroppen och hålla blodet rent – det är inget litet uppdrag det!
Men först behöver vi veta lite vad levern faktiskt gör. Levern har många funktioner och som kroppens näst största organ (efter huden) är det komplext. Men några av de allra viktigaste funktionerna är:
Det finns olika grader av funktionsnedsättning i levern, varav det vanligaste är fettlever som många går omkring med utan att veta om det. Fettlever ger inte nödvändigtvis symptom, men tillståndet betyder att levern har lagrat för mycket fett och att dess funktion är försämrad, oavsett om du känner det eller inte.
Lever-fibros och lever-cirros (skrumplever) är allvarligare tillstånd med olika grader av bindvävsinlagring i levern som innebär grava funktionsnedsättningar. De kan uppstå till följd av exempelvis långvarig inflammation, långvarig toxisk påverkan eller vissa virussjukdomar.
Självklart bör man inte vänta på symptom för att ta hand om levern och rena den med jämna mellanrum, men det kan ändå vara intressant att veta hur det märks att levern har det tufft. Här kommer några symptom att hålla ögonen på.
Generellt kan man nog säga att om du aldrig tidigare har funderat på din levers tillstånd men har levt ett vanligt liv med allt vad det innebär, så kan du vara ganska säker på att din lever hade varit tacksam för lite omtanke.
Det finns så många enkla sätt att hjälpa levern och bara ge den lite vila då och då. Även om det kan ge en riktig hälsoboost att göra en leverrening som jag har skrivit om tidigare, så är det inte nödvändigtvis den bästa kuren för alla. Nej, ett sunt förhållningssätt är alltid långsiktigt och det är viktigt att veta hur man över tid kan ge levern perioder av vila, exempelvis genom att informera sig om vilken typ av tillskott och livsmedel som stärker levern, men också genom vad man väljer att inte äta för att låta levern återhämta sig. Här kommer några tips på vad du kan göra och hur du kan börja för att hjälpa levern att rena sig på väldigt skonsamt sätt för att få långvarig och hållbar återhämtning.
Det går inte att nog poängtera vikten av att ta bort sådant som skadar kroppen och levern. Kroppen strävar alltid efter att läka och återhämta sig, så bara vi ger den lite andrum och chans så sköter den jobbet allra bäst själv.
Leverns stora uppgift är som vi har lärt oss att bedöma nyttan kontra skadan av allt det som kommer in i kroppen. Det är som en intern återvinningstation, där det bestäms vad som ska sparas, återvinnas eller kastas efterhand som avfallet trillar in. Och inflödet är ständigt pågående.
Så låt oss för ett ögonblick tänka på vår lever som en absolut överfull sopstation. Det finns huvudsakligen två problem. Inflödet och utflödet. Påfyllningen av sopor går fortare än tömningen av sopor. Det bästa för att lösa ett sådant problem är såklart att omedelbart strypa inflödet av sopor. Då kommer tömningen av soporna så småningom hinna ikapp och en balans infinner sig igen. På samma sätt är det med levern. Vi måste kunna avstå från sådant som skadar vår lever, speciellt om vi vet med oss att vi redan har gett levern ett tufft uppdrag på sättet vi levt genom åren. Några av de saker som ger levern ett riktigt tungt jobb är:
Man hade kunnat förvänta sig att hitta kaffe på listan ovan, men det har visat sig att små mängder kaffe faktiskt kan vara bra för levern på sikt. Men med det sagt, om du är en person som dricker flera koppar kaffe varje dag så hör kaffet definitivt ändå hemma på listan ovan. I den här artikeln kan du låta dig inspireras till hälsosamma alternativ.
Så genom att ge dig själv en period av lättnad från den här typen av inflöde så hjälper du levern enormt mycket. Det allra enklaste för levern att ta hand om är frukt och grönt, allra helst ekologiskt så att det är så lite som möjligt att eliminera. Kanske kan du låta fast eller fet mat vara i några dagar? Kanske kan du ta en helt vit månad eller två? Kanske kan du skippa onödiga iprén eller värktabletter? Och kanske kan du avstå de där chipsen några gånger? Din lever kommer kanske äntligen ges en chans att börja komma ikapp.
Precis som det spelar stor roll för levern vad du inte äter, så spelar det också stor roll vad du dricker. Två riktlinjer är att drycken ska
1. hjälpa levern att rensa ur skit
2. erbjuda mineraler och vitaminer som enkelt kan utvinnas och lagras
Det kan vara bra att emellanåt göra en kortare fasta, dvs att bara inta flytande näring under en halv dag eller en dag, bara för att låta levern komma ikapp. Fasta kan man göra på många olika sätt. Man kan exempelvis välja att bara dricka vatten och teer eller man kan välja att dricka sin näring i form av soppor och smoothies.
Oavsett om du gör det under en mini-fasta eller inte, så kommer här förslag på några riktigt bra drycker för levern. Gör till en vana att dricka något bra för din lever varje dag.
Tillskott kan tas i olika form och det allra bästa är givetvis att försöka tillgodose behoven genom kosten, men när man vill rikta in sig specifikt på levern som vi vill göra här så är det nästan lättare att singla ut specifika tillskott.
Bra livsmedel för levern är sådant som är lättsmält och näringsrikt. Tänk naturliga vitaminer och mineralsalter i frukt och grönt. Om du håller nere fetthalten i måltiden så ger du levern mindre jobb och den kan snabbare återgå till att städa och bygga upp.
Generellt gäller att levern mår bättre av rena livsmedel och sämre av processad mat. Så även om levern mår allra bäst utan fett, så tänk att fettet du väljer ska vara så bra som möjligt, som kokosolja eller en bra olivolja. Och om du inte kan äta som ovan alltid, välj en period, kanske en vecka iband då och då, då du går all-in för leverstärkande kost.
Precis som med resten av kroppen så mår även levern bra av rörelse som ökar blodförsörjning och syresättning. Ett bra sätt att komma åt levern är att stretcha kroppen. Dels med övningar som ger organet massage genom mjuk kompression, dels med övningar som stimulerar levern genom att påverka de bindvävsstråk som går igenom och omkring den.
Om du följer den här länken så kommer du till en nedladdningsbar pdf-guid med tips på några sådana stretchövningar. Du kan exempelvis göra ett pass i veckan tillsammans med en lätt rening enligt någon av metoderna ovan. Eller så gör du det när det är kris, som när du är bakis eller har ätit ovanligt slarvigt. Ladda ner din egen guide och kom igång.
Kanske finns det någon som vill ännu lite mer? Då kan man läsa den här artikeln om en lite mer intensiv leverreningskur som man med fördel kan göra någon gång eller två om året.
Länge leve levern!
Ja, tack!