KOLLA IN BOKEN

I min e-bok, LEVANDE - en modell för hälsa, går jag igenom sju steg som kan ta dig från ett sämre till ett bättre mående. Stegen är baserade på effektiva och väl beprövade, naturliga metoder för att hitta hälsa. Inga hemliga lösningar. Inga dyra produkter. Bara sju konkreta steg att ta varje dag.

Vill du må lite bättre?

7 STEG TILL ETT BÄTTRE MÅENDE

E-bok!

LEVANDE, en modell för hälsa

 1. Liw says:

  Tack för ett jättebra blogginlägg med superbra tips. Många som jag inte hört talas om förut. Nu blir det sockerfritt i familjen till skolorna början igen. Och rödbetsjuice ska beställas. Hoppas det är gott. 🙂

 2. Kerstin von Porat says:

  Hej!
  Jag vill skicka ett viktigt tips som fungerar vid springmask. Du nämnde vitlök. Jag hade, som vuxen, kronisk springmask under många år som ingen medicin bet på. Så en dag fick jag ett tips från en väninnas mamma. Hon sa till mig att se till att ständigt ha en vitlöksklyfta i ändtarmen (utan skal naturligtvis) om man har springmask. Man för själv in den med fingret (bra att använda tunna plast eller gummihandskar) och låter den vara där tills den åker ut med avföringen. Då sätter man in en ny. Maskarna försvinner. Kommer de tillbaka upprepar man proceduren. Till slut försvinner maskarna helt och hållet. Detta är en supermetod som verkligen fungerar och jag önskar att alla kände till den.

  • Sara says:

   Svider det inte att föra in en vitlöksklyfta i ändtarmen?

  • S.N says:

   Himla dum fråga kanske men finns det ingen risk att vitlöksklyfta fastnar i ändan då? Det är bara i öppningen som den ska vara alltså inte långt in ? Har haft problem med springmask sen jag var mindre. Ett återkommande problem. 🙁
   Dessa äckliga djur gör att jag även får sår och sveda i underlivet då masken kryper ut och en annan kliar 🙁

  • Eva says:

   Hur snabbt märkte du skillnad?

  • hej kerstin hoppas du ser detta. skulle det inte ha samma effekt med vitlökskaplsar och slippa ha en vitlöksklyfta i ändtarm konstant?

 3. Linn says:

  Finns det något annat man kan använda än kokosolja för att få ut honan?

  • admin says:

   Vet inte. Jag vet bara att de verkligen inte gillar kokosolja (innehåller kaprylsyra) och att det verkar paralysera dem.

 4. Ja är says:

  Hjälp mig jag klarar inte av det här själv. Jag behöver någon som tar tag i detta.

  Jag kan inte pga skada snälla hjälp mig jag orkar inte mer

  • admin says:

   Hej. Visa länken till artikeln för någon som kan hjälpa dig att skaffa vitlökskapslar och rödbetsjuice. Det hjälper snabbt. Du orkar! Kram på dig.

 5. Sara says:

  Hej
  efter att ha hittat en springmask i rumpan på min 6 åring har jag gett honom både vinägerdrinken, vitlök o kokosfett. Det var i lördags kväll och inget har ännu kommit ut med bajset. Igår (måndag) fanns en liten liten mask i analöppningen men den rörde sig inte så tror nog den dött. Hur lång tid tar det innan allt kommer ut? När bör jag överväga att ge honom medicinen? Den receptfria är slut och vill helst slippa ge honom den receptbelagda.

  • admin says:

   ‘Allt’ behöver inte vara mer än den mask du hittat redan, så om han inte längre upplever klåda skulle jag säga att problemet är löst för den här gången. Men introducera gärna rödbets- och/eller morotsjuice och vitlökskapslar i vardagen ett tag framöver.

   • Sara says:

    Hittade en mask igår igen, precis en vecka efter den första. Sonen har fått vinägerdrinken, rösbetsjuice, spenatsallad med pumpafrön och vitlök. Jag gör rent i hans rumpa med kokosolja och försöker leta efter fler maskar men har ännu inte hittat några. Har ändå beställt hem tabletterna som finns i lager nu. De kommer nån gång i veckan. Får se om det gör susen…

 6. Lena says:

  Hej vad ska man göra om man inte vågar bajsa när man har springmaskar?

  • admin says:

   Då plockar du fram ditt modigaste jag och gör det ändå. Sätt gärna lite extra fart på magen med linfrön och katrinplommon!

 7. Anonym says:

  Hej,
  Hur länge och ofta bör man följa dessa kurer? Speciellt äppelvinägrett? Har fått smittan och återkommande tillfällen men medicin finns ej tillgängligt i butik… Funkar de att shota en redig mängd äppelcidervinäger enbart? Eller bör man blanda de med vatten åh honung?

  • admin says:

   Tänk ofta och lite hellre än sällan och mycket. Speciellt om du har fått det vid flera tillfällen. Sedan kan jag kanske glädja dig genom att berätta att jag inom bara några veckor kommer lansera en naturlig örtblandning som kommer passa strålande både förebyggande och vid aktiv smitta.

 8. Emma says:

  Hur många vitlöksklyftor motsvarar en kapsel?

 9. Maria says:

  Hjälp,hjälp, hjälp..! Tog en tablett för fyra dagar sedan och de små jävlarna är inte borta!! Tvättar allt som en galning, sover med tajta byxor, dammtorkar hemmet och torkar golvet febrilt. Spritar allt som kommer i min väg och käkar en rå vitlöksklyfta om dagen. Dricker citronvatten om vartannat & försöker pilla ut & mosa ihjäl så fort jag känner minsta lilla kli. Någon aning om NÄR dom försvinner? Tog tablett (vermox) måndag kväll, idag är det torsdag kväll.. #tryingtostaystrong

  • admin says:

   Hej. Lite sent svar här, men jag hoppas att du har funnit lindring. Jag hade satsat mer på min inre miljö än miljön runtomkring. Du behöver inte sprita och tvätta som en galning alltså. Drick ordentligt med rödbetsjuice vid besvär och ät vitlök i former som kanske är lättare för kroppen att hantera så att du kan öka mängden lite. Vitlökskapslar eller vitlök i maten. Jag hoppas du mår bättre.

 10. Emma says:

  Ett gammalt inlägg men hoppas på svar ändå. Jag kan ej äta den receptbelagda medicinen då jag ammar och den andra på apoteket är slut och har varit länge och kommer vara ett tag till. Att äta 4 kapslar vitlök om dagen som ammande kan det vara farligt? Kan man också äta kapslar med rödbeta och i så fall hur många per dag?
  Mvh Emma

  • admin says:

   Både vitlök och rödbeta är bra för gravida och ofarligt vid amning. Nitratrika livsmedel, som rödbeta, ska inte ges till små barn, men eftersom du äter det så är det din kropp som tar hand om nitratet, dvs helt ofarligt för bebisen. Om du känner dig osäker skulle du kunna äta t.ex 1 kapslel morgon och 1 kapsel kväll som en lite längre kur.

  • Ulf says:

   Det går att köpa Pyrvin från finska nätapotek. Jag gjorde det precis nu….. Det är dyrt med där finns det receptfria medel med samma verksamma ämne som Vanquin.

 11. Slipp Humbo jumbo says:

  Köp pyrvin eller andra läkemedel istället för hokus pokus! Lyssna till vetenskap istället för humbo jumbo och hokus pokus!

  Att göra magsyran mer basisk är dessutom helt fel, den SKA vara sur, den ska ha lågt pH.

  Suck!

  • admin says:

   Hej.
   Vad intressant att du tycker att helt naturliga råvaror så som vitlök och rödbeta är hokus pokus. Och självklart ska magsyran vara sur, det är liksom definitionen på en syra. Ingen har påstått något annat.
   hälsar Mia

   • Henrik says:

    Du vet att det inte är den röda färgen i sig som dödar maskarna utan ett specifikt färgämne pyrvin?
    Maskarna är tämligen färgblinda.

    Att “helt naturliga råvaror” är hokus pokus beror på om man hävdar att deras verksamma effekt i ett specifikt fall har mätbart resultat eller inte.
    Vatten är även det en naturlig råvara men hävdar jag att det är verksamt på springmask är det lika hokus pokus.

    Finns det några vetenskapliga studier som stödjer dina teorier?

    • Palle says:

     Jag tror inte du kommer längre i debatten. Människor som tror på sina ovetenskapliga kurer saknar förståelse för vad evidens är för något. Hade något i den här bloggen verkligen fungerat så hade det inte varit ”alternativmedicin”, det hade helt enkelt varit medicin.

 12. anonym says:

  Hej! Mycket bra inlägg, tack 🙂

  Kan inte helt säkert säga att jag har springmask då jag har svårt att identifiera dom… har även försökt flertal gånger att få bort med kokosolja men får inte tag på någon… ätit en kur med vermox och nu har det gått fyra veckor från första symtom. Dricker rödbetsjuice varje morgon och kväll, vitlöksklyftor varje morgon och kväll samt vitlökskapslar. Äter varken gluten eller socker sen en vecka tillbaka och dricker citronvatten om vart annat. Byter också lakan ofta, sover med tajt pyjamas, duschar varje morgon och försöker verkligen hålla god hygien. Håller på att bli tokig då jag inte blir av med mina besvär. Undrar mest hur länge jag kan vänta mig besvär eller om jag borde göra något mer och om jag måste sett mask för att vara säker på att det är det.
  Tacksam för svar, tack!

 13. Maja says:

  Alltså tack för dina tips och din kunskap!!! Vår lilla 1,5 åring fick mask i magen för ca 3 veckor sen och vi fick panik… köpte läkemedlet som finns för vuxna och för barn över 2 år till oss föräldrar och vår 5-åring, i förebyggande syfte. Men det receptfria läkemedlet var och är slut över hela sverige, så det vi kunde göra för vår lilla var att vara noga med hygien, tvätta i mängder, butte sängkläder varje dag osv… och vi andra var noga med att tvätta våra händer osv. Men sen tänkte jag, Nä, det måste finnas nån huskur!!! Och då hittade jag din fantastiska sida!!! Vi gav (efter att ha läst dina tips) vår lilla röbetsjuice, smörjde stjärten med kokosolja samt lade kokosolja i hennes varma havre-dryck till kvällen. Hon fick även bikarbonat blandat med vatten i liten mängd. Och vips, efter kanske 4-5 dagar var maskarna borta!!! Så himla glad över alla dessa naturliga sätt att få bort dem men samtidigt arg på läkemedelsföretagen som ”lurar” på oss en massa medecin i onödan och att de inte alls är pålästa på alternativ.

  Men tack igen och vi tipsar alla vi känner om din sida och dina tips!!!

 14. Sara says:

  Efter ändlösa infektioner för både mig och min dotter lärde jag mig om ”Diatomaceous earth”. Jag köper på nätet (har inte hittat i Sverige) och ger dottern 1 tsk utrörd i youghurt varje dag, jag tar dryga teskeden. Vi äter väldigt hälsosamt, vitlök varje dag, glutenfritt, inget socker, men tyvärr hjälper det inte oss alls. Sedan vi började med detta är det slut på maskproblematiken hos oss. Jag tänker fortsätta så länge min dotter är i småskoleåldern och mask är vanligt. För äldsta dottern, som vägrar ta D E, fungerade Pau D’arco-the, hon drack ca 33 cl per dag i minst tre veckor.

 15. Anna says:

  Tack för bra tips. Vi följer redan dessa råd i stora drag och kanske därför barnen aldrig fått mask fast det har gått på dagis och skola.

 16. Anonym says:

  Hej! Jag och min son har drabbats av springmask. Jag är gravid i vecka 10 och av den anledningen kan jag inte äta vermox (enda medicinen som finns tillgänglig i Sverige just nu). Kan jag äta kapslarna med rödbetor och vitlök eller kan det vara farligt för bebisen i magen?

  • admin says:

   Hej.
   Tillskottet innehåller bara ren ekologisk rödbeta och ren ekologisk vitlök. Både rödbeta och vitlök är okej att äta enligt livsmedelsverkets rekommendationer för gravida. Kolla gärna själv upp rekommendationerna för dessa två livsmedel under graviditet om du känner dig osäker. Om du tar en dos på 1 tablett morgon och 1 kväll så får du i dig ca 500mg av varje. Det motsvarar ca 1 färsk vitlöksklyfta och 1/4 rödbeta.

 17. Mm says:

  Jag känner mig så äcklig vill berätta för mamma

  • admin says:

   Hej,
   Jag förstår att det känns olustigt, men det kan hjälpa att veta att du inte är ensam. Hundratals människor läser den här artikeln varje dag för att de har samma problem. Och det går att bli av med det. Jag skulle föreslå att du berättar för din mamma (vi mammor blir glada när vi får våra barns förtroende, aldrig äcklade) och att du visar henne den här artikeln så kan hon hjälpa dig att köpa det du behöver.
   Lycka till!

 18. Hej says:

  Kan jag som ammar ta kapslarna?

  • admin says:

   Det finns inga rekommenderade restriktioner på vare sig vitlök eller rödbeta till ammande kvinnor. Mitt tips är att själv googla på amning + rödbeta eller amning + vitlök om du känner dig orolig.

 19. M says:

  Hej. Jag är 30 år och får återkommande springmask ca 2 gånger/år. Det är bara jag i familjen som får det, och då har jag ändå 3 barn. Min sambo får inte heller. Jag har nu köpt ditt kosttillskott med vitlök och rödbeta och har även beställt ph-kalk, probiotika och zink & magnesium-tillskott. Jag hoppas verkligen detta hjälper mig att bli av med det för gott. Man tappar lusten och hoppet till allt när man känner den där otrevliga känslan som man så väl känner igen nu för tiden… Jag antar att jag kan ta allt detta jag nu beställt samtidigt? Mvh.

  • admin says:

   Hej. Det gäller bara att vara uthållig så kommer du bli av med det. Kör en hållbar kur under en längre tid, och med hållbar menar jag att det ska vara hanterbart för dig att orka ta och komma ihåg. Men det låter som att du har köpt på dig superbra grejor! Kör i vind och lycka till.

 20. Hans says:

  Hej!
  Tack för dessa tips, jag ska testa tipsen med citronvatten, äppelcidershoten, vitlöken och rödbetsjuicen. Dock vet jag inte hur vetenskapligt detta är. Jag tycker att huskurer är bra även om de inte är vetenskapligt belagda, eftersom forskning tar tid och ofta ‘ligger efter’. Varför jag är lite kritisk är för att du skrivit vissa saker som jag läst inte stämmer. Exempelvis har jag läst att honan dör när hon lagt sina ägg, så det hjälper inte ‘i flera dagar’ om man avlägsnar honan som håller på att lägga sina ägg. Det borde snabbt komma en ny. Sedan ska barnet slappna av i rumpan när man för in fingret – denna ska inte krysta, då ökar risken för sår i rumpan/musklerna kring den. Med det sagt tänker jag ändå testa dina tips! Men bra att vara källkritisk, och hoppas att du kan kolla upp dessa två saker jag påpekar, så att de verkligen stämmer – win-win för alla 🙂 Tackar och hälsar, Hans

  • admin says:

   Hej Hans.
   Tack för din feedback! Vet du, jag var direkt tvungen att kolla upp hur jag har uttryckt mig med ordet krysta för självklart ska man inte forcera något i en krystning. Och jag tar faktiskt bort det ordet ifall det kan bli missförstånd, för du har helt rätt, det måste vara avslappnat. Men det jag menar är att man kan be dem göra som de skulle göra ifall de skulle bajsa, med reflex, utan att trycka på. Men svårt att sätta ord på detta. Men ordet krysta kan bli fel, så jag formulerar om det.
   Vad gäller det där med honan så är min uppfattning och erfarenhet att om man agerar snabbt, så snart som obehag uppstår eller barnet klagar på att det kliar, så är det alltid bara en enda mask som orsakar obehag. Får du bort den direkt så har du avlägsnat problemet och det blir inget mer obehag. Jag förutsätter därför att det är honan som är ute efter att lägga ägg. Om man däremot INTE agerar då så kan det säkerligen uppstå större problem ganska snart med nya honor och många maskar, men jag har aldrig varit med om det. Men jag tycker nog att det jag skriver ändå stämmer med det jag vill förmedla. Ska dock försöka formulera det lite tydligare.
   Generellt kan jag bara nämna att jag har valt att inte alls gå in på de här parasiternas livscykel, för i ärlighetens namn så spelar det mindre roll. Man kan veta ALLT om ett problem, men ändå inte lyckas bli av med det. Ibland till och med motsatsen – att det tar upp större plats i ens liv och ens tankesfär och därav förvärrar upplevelsen av problemet. Det här gäller speciellt i parasit-träsket, som snabbt blir djupt om man ger dig in där. Nej, jag tror mer på att testa sig fram och med hjälp av örter och naturliga födoämnen minska parasiternas grepp i våra liv, så den här artikeln är just det – mina fullständigt icke-vetenskapliga erfarenheter som har visat sig väldigt effektiva för att ta död på ett trist problem många lider av.
   Ha det fint och återigen tack för input!
   hälsar Mia

 21. Edna says:

  Hallå! Är osäker på om jag har springmask eller inte. Iallafall, går det att använda något annat istället för äppelcidervinäger? Räcker det om man äter mycket morötter, blåbär, vitlök, fibrer, citronvatten? Dessutom inte äter mycket socker, alkohol eller vitt mjöl. Och har bra hygien. Eller är det något annat viktigt jag glömt?

  • Mia Tjärnlund says:

   Hej. Ja, det går absolut att klara sig utan äppelcidervinäger. Det du listar är toppenkost. Lägg gärna till rödbeta om du har möjlighet också.

 22. Orolig says:

  Hej. Tror jag fick ut honan igår, har inte haft något kli något sen dess. Kan det vara så att äggen hon lagt kläcks, så jag får tillbaka det om ca en vecka? Och hur gör jag då? Tack på förhand

  • Mia Tjärnlund says:

   Försök att få i dig vitlök och rödbeta nu de närmsta dagarna och var uppmärksam på nytt kli så kommer det gå bra. Om det kommer tillbaka gör du samma sak igen.

 23. hej, jag har kommit på en knep som hjälpt mig och sonen , varje gång. Jag tar en bomullsrondell och häller på ca 1/2 -1 tsk äppelcidervinäger samt – och detta är det viktiga – ca 3 droppar outspädd Tea Tree Oil, och så trycker jag detta mot öppningen. Honan vill inte komma ut och lägga sina ägg längre, så har det varit för oss i alla fall, hoppas det funkar för er andra.

 24. Anonym says:

  Nej att stoppa upp vitlök i ändtarmen är väl inte bra??

 25. S says:

  Jag undrar när du pratar om maskhonan, när jag var yngre och fick springmask kunde jag med hjälp av en spegel se flera stycken små vita maskar rund ändtarmsöppningen, om det inte är de som lägger ägg vad gör de då där på natten, eller är det de som lägger äggen från honan ?

  • Mia Tjärnlund says:

   Det är troligtvis flera honor som följer samma cykel som är där för att lägga ägg samtidigt. Jag har försökt förtydliga i texten.

 26. Anna says:

  Hej!

  Kan du skriva ett mer tydligt kostexempel för barn i två årsåldern och vuxna på hur man ska äta för att garanterat undvika springmask? alltså förebyggande T.ex hur mycket och av vad.

 27. emelie says:

  Hej! hur kan man få tag i den kapseln – Springväck. har sökt men hittar inte den.

 28. A says:

  Jag tror jag har fått ut honan eftersom det inte kliar längre men jag ser fortfarande maskar. Kan fler honor komma nu?

 29. A says:

  Och en annan fråga hur mycket måste man egentligen städa? Tror faktiskt inte att äggen bara poppar ut i luften man har ju kläder på sig. Räcker det inte bara med att byta sängkläder och hålla bra handhygien?

 30. Johanna says:

  Hej!

  Jag är snart 40 år , har 3 barn och har haft återkommande problem med springmask sedan jag var liten. Mina barn har aldrig fått infektionen men jag blir ofta drabbad. Jag får det nästan alltid samma dag som jag får menstruation och vet att detta är pga att jag blir sugen på godis , bakverk och choklad dagarna innan mensen. Helt fram till för ca 10 år sedan fick jag ångest och tvättmani varje gång jag kände symtomen, nu är jag mer lugn. Jag gör som du skriver avlägsnar masken, oftast är det bara en mask men så fort jag känner den tar jag ut den och sedan tar jag vermox som nu går att köpa receptfritt. (Har alltid det hemma) jag ger aldrig barnen eftersom dom inte blir drabbade. Jag vill tro att eftersom jag har lärt mig att känna symtomen direkt och tar bort det hinner den aldrig lägga ägg. Bäddar alltid rent i sängen och sover i pyjamas första nätterna. Duschar morgon och kväll några dagar, tar en ny handduk som jag direkt sedan tvättar på 60 grader.
  Jag tar vermox pga att jag inte står ut med tanken att det kan ta längre tid innan dom dör. Så till dig där ute som har återkommande problem – håll dig lugn. Det är en fruktansvärd känsla när man får det, men det är vanligt och det är inte farligt. Jag är vanligtvis hälsosam men väldigt känslig för dessa parasiter. Jag är även den i familjen som är noggrannast med att skölja grönsakerna, tvätta händerna , sprita händerna och är alltid försiktig med det jag äter utomlands. Jag är även den som ALLTID blir magsjuk när vi väl reser. Känslig mage helt enkelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

INSPO

Ja tack, jag vill gärna ta emot inspirationsmail någon gång ibland. Men inte för ofta för då blir jag trött.

Missa inget!

EN RIKTIGT BRA IDÉ!

Ja, tack!

Du är nu registrerad och kommer få inspiration i din mailbox.

Kul!

Vi hörs snart!

INSTAGRAM

PINTEREST

FACEBOOK

KONTAKT

RECEPT

KÖPGUIDER

MINIKURS

E-BOK

ARTIKLAR

HEM

Hitta runt

En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.

Det är jag som är Mia.

HEJ

Till TOPPEN

En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.
Vad kul att du är här!

Det är jag som är Mia.

Hej där!