Hemmagjorda köttbullar med potatismos och rårörda lingon. En sådan klassiker! Det här är ett traditionellt recept som du kan dubblera eller halvera efter behov. Eftersom köttbullar är perfekta att frysa in så är det egentligen bara tiden som sätter gränsen.
Till 5 personer, ca 25-30st
Ingredienser
- 500g ekologisk nötfärs
- 1 gul lök
- 1 buljongtärning/1 msk buljongpulver löst i 2dl vatten
- 2 vitlöksklyftor
- 1 ägg
- 1 dl glutenfritt ströbröd
- 1 tsk havssalt eller örtsalt
- Peppar
- 2 tsk smör eller kokosolja till stekning
Instruktioner
- Börja med att koka upp 2dl vatten och lösa upp buljongen i. Ställ det sedan åt sidan för att svalna.
- Hacka löken i fina, små bitar och fräs i en panna med ordentligt med smör tills den blir mjuk. Använd inte för varm panna så att den bränns. Precis innan löken är klar, pressa i de två vitlöksklyftorna och låt dem fräsa med löken i någon minut.
- Måtta upp ströbrödet i en bunke och slå över den avsvalnade buljongen. Rör runt och låt svälla i någon minut
- Blanda i ägg, salt, peppar och den stekta löken
- Rör till sist i köttfärsen och blanda väl
- Du kan nu låta smeten vila en stund i kylen om du vill, annars börja forma till köttbullar i den storlek du vill ha dem. Jag gör mina ungefär en matsked stora och lite platta i formen.
- Sätt på ugnen på 125 grader
- Förbered en plåt med smörpapper
- Smält smör eller kokosolja i en varm panna. Stek köttbullarna bara en kort stund på båda sidor så att de får stekyta. Stek inte för många på samma gång då de blir svåra att vända. Lägg sedan de ofärdiga köttbullarna på plåten och fortsätt till alla köttbullar ligger på plåt.
- Sätt in plåten i ugnen i ca 20-25 minuter eller tills du ser att köttbullarna är klara hela vägen igenom. Du kan dela en och kika.
- Om du vill kan du såklart skippa ugnsmomentet och bara steka dina köttbullar. Det är dock lättare att få bra stekyta utan att bränna dem när du gör resten av jobbet i ugnen.
Servering & tillbehör
Jag serverar helst köttbullar med potatismos. De här köttbullarna är så saftiga att du inte behöver servera med sås, utan potatismos och en klick rårörda lingon blir toppengott.
Andra tillbehör som kan vara goda till är saltkokad broccoli eller haricot verts. Om du inte gillar lingon så fungerar även vinbärsgele.
Tips
Det här receptet går enkelt att dubblera för att göra tillräckligt med köttbullar för att frysa in. När du fryser in köttbullar, lägg dem lite om varandra (tänk som en pyramid) så att de enkelt går att bryta loss från varandra även när det är fastfrysta i varandra.
Kan ju inte vara mjölkfria om man ska steka i smör?