Resan mot hälsa är ofta ett enda långt lärande där man under många år tar
till sig mer och mer av det som varje medveten konsument bör veta. En efter en
byts varorna ut i skåpen och det man i början av sin resa trodde var ett bra
val kan ibland visa sig vara ett mindre bra val efter ytterligare insikter. Det
är bara att acceptera, att för att hitta riktigt bra varor så måste man som
konsument måste vara oerhört påläst och man blir egentligen aldrig helt
färdiglärd. En ögonöppnare för mig var att inse att en och samma produkt kan
vara både bra och dålig, beroende på vilken leverantör man väljer. Ett tydligt
sådant exempel är vanligt salt.
Salt borde ju bara vara salt, eller hur? Inte så svårt. Så är salt bra eller
dåligt då? Ja, för att svara på den frågan måste vi börja titta på hur saltet
tillverkas – var det kommer ifrån, vad det innehåller och hur det behandlas.
Bordssalt,
en slow killer
Det vanliga processade bordssaltet som många av oss är uppvuxna med
innehåller egentligen inget som är bra. Precis som med andra raffinerade
livsmedel så har saltet behandlats så mycket att det saknar sina ursprungliga
beståndsdelar. För att få den eftertraktade vita färgen avlägsnar man den
naturliga variationen av mineraler ur saltet med hjälp av kemikaliebad så att
bara natrium och klorid återstår. Sedan tillsätts klumpförebyggande
tillsatsämnen för att absorbera den naturliga fukt som finns i saltet, ämnen
som kan innehålla aluminium och flour. I korthet så tar man alltså bort allt
det som är bra med naturligt salt och gör det dåligt.
Den här behandlingen gör att processat salt har en högre natriumhalt än
naturligt, obehandlat salt. Ett problem med för stort intag av den här typen av
salt blir därför höga natriumhalter vilket kan ställa till med obalanser i
kroppens natrium/kalium-nivåer. Ett högt natriumintag ökar framför allt
kroppens behov av kalium och förhållandet dem emellan är oerhört viktigt för
att reglera både vätskebalansen och syra/bas-balansen i kroppen. En obalans kan
resultera i högt blodtryck och andra allvarliga tillstånd. För mycket natrium
urlakar även kroppen på kalcium. Så ju mer processat, natriumrikt salt vi äter,
desto större är risken att vi även utvecklar bristsymptom på kalcium, såsom
benskörhet, muskelkramper och karies.
Så vad är lösningen då? Att sluta äta salt? Nej, absolut inte. Men välj
riktigt salt istället.
Riktigt
salt är livsnödvändigt
Ett bra, naturligt salt innehåller en lägre halt natrium och högre halter av
mineraler och spårämnen så som kalcium, magnesium, selen, koppar, zink, kalium,
järn och mangan. Ju fler och mer mineraler och ju lägre natriumhalt, desto
bättre salt. En högre andel basiska mineraler ger saltet ett högre pH-värde
vilket hjälper till att basa kroppen. Ett bra salt från havet innehåller också
naturligt jod, som är livsnödvändigt för oss människor och som vi har svårt att
få i oss i tillräcklig mängd via kosten.
Ett bra salt är fritt från kemikalier och är testat mot tungmetaller såsom
bly och kvicksilver. Riktigt salt är inte helt vitt till färgen utan har ofta
en nyans av grått. Detta är ett tecken på att saltet är mineralrikt och att det
är oblekt, så det är positivt! Var alltid misstänksam mot kritvitt salt.
Oraffinerat salt innehåller också ofta en naturlig fuktighet som gör att det
lättare klumpar ihop sig. Det här är också något positivt och visar på att det
inte har använts klumpförebyggande medel i tillverkningsprocessen.
Ett bra salt är fullständigt livsnödvändigt för oss! Det är en av de
viktigaste mineralkällorna vi har i vår kost, speciellt som våra jordar blir
mer och mer utarmade och vi får i oss mindre mineraler och spårämnen via kosten
än någonsin.
Det farliga är alltså inte att få i sig ett bra, naturligt salt, rikt på mineraler
och spårämnen. Det är mer som att käka ett väl sammansatt kosttillskott. Nej,
det farliga är att få i sig det blekta, urlakade, kemiskt processade
bordssaltet som inte gör någon nytta för kroppen utan mest bara förför våra
smaklökar och höjer vår natriumhalt. Det behöver vi undvika!
Marknadens
bästa salt
Så, var finns det där fantastiska saltet då?
Det absolut bästa saltet på marknaden är havssalt från Atlanten som säljs av ansvarsfulla och medvetna leverantörer som låter det vara helt oprocessat. Celtic är ett havssalt som utvinns utanför Bretanges kust i Frankrike, där det skördas och torkas med hjälp av sol och vind. Det är helt naturligt och obehandlat och det innehåller fantastiskt mycket mineraler och spårämnen, vilket håller natriumhalten låg. Det är även testat mot tungmetaller. Saltet går att få tag på i flera webbutiker, som här hos BodyStore (adlink). Ett annat salt av hög kvalitet är det här från Urtekram. Det kommer också från Atlanten, är varsamt behandlat och 100% naturligt, helt utan tillsatsämnen.
Saltdrink
för att boosta energin
Så var inte rädd för att få i dig bra salt, det kommer ge dig energi och
viktiga mineraler och spårämnen! Om du har problem med orkeslöshet, trötthet,
utmattning, illamående, aptitlöshet eller har ett kraftigt saltsug (ofta tolkat
som sug efter saltlakrits) så har du troligtvis en natrium/kalium-nivå som är
ur balans. Ett tips är då att lösa en halv tesked av bästa sortens salt i ett
glas ljummet vatten och dricka det första du gör på morgonen. Det är till stor
hjälp för dina binjurar som reglerar energinivån i kroppen och är något som
även rekommenderas av specialister vid utmattningssyndrom/binjuretrötthet. Du
kommer känna effekt i form av ökad energi.
Det var det hela. Glöm nu inte att välja rätt salt!
[…] I en slumpmässig studie utförd på 400 frivilliga som publicerades i The American Journal of Preventive Medicine 2005, fick en del av gruppen gurgla en saltlösning tre gånger om dagen i 60 dagar under influensatider. Det visade sig att de som hade gurglat saltvatten löpte 40 procent lägre risk att drabbas av infektioner i de övre luftvägarna jämfört med de som inte hade gurglat. När någon i den utvalda testgruppen ändå fick en förkylning fick de mer lindriga symtom än personerna i den andra gruppen. Vill du läsa mer om salt kan du göra det här. […]