MENY
MENY
Jag är en tedrickande, sellerijuicande, barfotavandrande & fotograferande egenföretagare som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa & en sund, frisk kropp.
Artiklar om vikten av vad vi väljer att stoppa i oss som mat. Om naturliga råvaror och vår egna svenska superfood.
Enkla recept utan mjölk och gluten.
Nya och traditionella kurer mot olika hälsobesvär som vi alla drabbas av.
Smarta, spännande och ibland självklara tekniker och metoder för att boosta kroppen till läkning.
Tips och inspiration med länkar till de bästa produkterna inom naturlig kost & hälsa.
Hej
Resan mot hälsa är ofta ett enda långt lärande där man under många år tar till sig mer och mer av det som varje medveten konsument bör veta. En efter en byts varorna ut i skåpen och det man i början av sin resa trodde var ett bra val kan ibland visa sig vara ett mindre bra val efter ytterligare insikter. Det är bara att acceptera, att för att hitta riktigt bra varor så måste man som konsument måste vara oerhört påläst och man blir egentligen aldrig helt färdiglärd. En ögonöppnare för mig var att inse att en och samma produkt kan vara både bra och dålig, beroende på vilken leverantör man väljer. Ett tydligt sådant exempel är vanligt salt.
Salt borde ju bara vara salt, eller hur? Inte så svårt. Så är salt bra eller dåligt då? Ja, för att svara på den frågan måste vi börja titta på hur saltet tillverkas – var det kommer ifrån, vad det innehåller och hur det behandlas.
Det vanliga processade bordssaltet som många av oss är uppvuxna med innehåller egentligen inget som är bra. Precis som med andra raffinerade livsmedel så har saltet behandlats så mycket att det saknar sina ursprungliga beståndsdelar. För att få den eftertraktade vita färgen avlägsnar man den naturliga variationen av mineraler ur saltet med hjälp av kemikaliebad så att bara natrium och klorid återstår. Sedan tillsätts klumpförebyggande tillsatsämnen för att absorbera den naturliga fukt som finns i saltet, ämnen som kan innehålla aluminium och flour. I korthet så tar man alltså bort allt det som är bra med naturligt salt och gör det dåligt.
Den här behandlingen gör att processat salt har en högre natriumhalt än naturligt, obehandlat salt. Ett problem med för stort intag av den här typen av salt blir därför höga natriumhalter vilket kan ställa till med obalanser i kroppens natrium/kalium-nivåer. Ett högt natriumintag ökar framför allt kroppens behov av kalium och förhållandet dem emellan är oerhört viktigt för att reglera både vätskebalansen och syra/bas-balansen i kroppen. En obalans kan resultera i högt blodtryck och andra allvarliga tillstånd. För mycket natrium urlakar även kroppen på kalcium. Så ju mer processat, natriumrikt salt vi äter, desto större är risken att vi även utvecklar bristsymptom på kalcium, såsom benskörhet, muskelkramper och karies.
Så vad är lösningen då? Att sluta äta salt? Nej, absolut inte. Men välj riktigt salt istället.
Ett bra, naturligt salt innehåller en lägre halt natrium och högre halter av mineraler och spårämnen så som kalcium, magnesium, selen, koppar, zink, kalium, järn och mangan. Ju fler och mer mineraler och ju lägre natriumhalt, desto bättre salt. En högre andel basiska mineraler ger saltet ett högre pH-värde vilket hjälper till att basa kroppen. Ett bra salt från havet innehåller också naturligt jod, som är livsnödvändigt för oss människor och som vi har svårt att få i oss i tillräcklig mängd via kosten.
Ett bra salt är fritt från kemikalier och är testat mot tungmetaller såsom bly och kvicksilver. Riktigt salt är inte helt vitt till färgen utan har ofta en nyans av grått. Detta är ett tecken på att saltet är mineralrikt och att det är oblekt, så det är positivt! Var alltid misstänksam mot kritvitt salt. Oraffinerat salt innehåller också ofta en naturlig fuktighet som gör att det lättare klumpar ihop sig. Det här är också något positivt och visar på att det inte har använts klumpförebyggande medel i tillverkningsprocessen.
Ett bra salt är fullständigt livsnödvändigt för oss! Det är en av de viktigaste mineralkällorna vi har i vår kost, speciellt som våra jordar blir mer och mer utarmade och vi får i oss mindre mineraler och spårämnen via kosten än någonsin.
Det farliga är alltså inte att få i sig ett bra, naturligt salt, rikt på mineraler och spårämnen. Det är mer som att käka ett väl sammansatt kosttillskott. Nej, det farliga är att få i sig det blekta, urlakade, kemiskt processade bordssaltet som inte gör någon nytta för kroppen utan mest bara förför våra smaklökar och höjer vår natriumhalt. Det behöver vi undvika!
Så, var finns det där fantastiska saltet då?
Det absolut bästa saltet på marknaden är havssalt från Atlanten som säljs av ansvarsfulla och medvetna leverantörer som låter det vara helt oprocessat. Celtic är ett havssalt som utvinns utanför Bretanges kust i Frankrike, där det skördas och torkas med hjälp av sol och vind. Det är helt naturligt och obehandlat och det innehåller fantastiskt mycket mineraler och spårämnen, vilket håller natriumhalten låg. Det är även testat mot tungmetaller. Saltet går att få tag på i flera webbutiker, som här hos BodyStore (adlink). Ett annat salt av hög kvalitet är det här från Urtekram. Det kommer också från Atlanten, är varsamt behandlat och 100% naturligt, helt utan tillsatsämnen.
Så var inte rädd för att få i dig bra salt, det kommer ge dig energi och viktiga mineraler och spårämnen! Om du har problem med orkeslöshet, trötthet, utmattning, illamående, aptitlöshet eller har ett kraftigt saltsug (ofta tolkat som sug efter saltlakrits) så har du troligtvis en natrium/kalium-nivå som är ur balans. Ett tips är då att lösa en halv tesked av bästa sortens salt i ett glas ljummet vatten och dricka det första du gör på morgonen. Det är till stor hjälp för dina binjurar som reglerar energinivån i kroppen och är något som även rekommenderas av specialister vid utmattningssyndrom/binjuretrötthet. Du kommer känna effekt i form av ökad energi.
Det var det hela. Glöm nu inte att välja rätt salt! Ett litet steg i taget vandrar vi mot bättre hälsa.
Ja, tack!
[…] I en slumpmässig studie utförd på 400 frivilliga som publicerades i The American Journal of Preventive Medicine 2005, fick en del av gruppen gurgla en saltlösning tre gånger om dagen i 60 dagar under influensatider. Det visade sig att de som hade gurglat saltvatten löpte 40 procent lägre risk att drabbas av infektioner i de övre luftvägarna jämfört med de som inte hade gurglat. När någon i den utvalda testgruppen ändå fick en förkylning fick de mer lindriga symtom än personerna i den andra gruppen. Vill du läsa mer om salt kan du göra det här. […]