En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma & egenföretagare som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.
Epsomsalt. Bittersalt. Mineralsalt. Lugnande badsalt. Epsomite. Kärt barn har många namn. Och epsomsaltet förtjänar det verkligen, för det är ett billigt, lättillgängligt och framför allt fantastiskt välgörande mineralsalt med underbara effekter på kroppen.
Vad är Epsomsalt?
Epsomsalt är en organisk form av magnesium, nämligen magnesiumsulfat, som är en av alla de olika former av magnesium som kroppen kan ta upp och nyttja.
Epsomsalt har använts som laxerande, avslappnande och läkande medel ända sedan källan upptäcktes av en boskapsskötare i den engelska staden Epsom i början på 1600-talet, därav namnet. När dess effekter blev kända så började människor vallfärda till staden för att bada och dricka av källan och uppleva dess välgörande effekter. Epsom blev därefter välkänd som spa- och kurort.
Epsomsalt har även använts i förlossningsvården världen över ända sedan dess kramplösande och avslappnande effekter blev kända. Enligt Läkare utan Gränser så är krampanfall under graviditeten den tredje största dödsorsaken för havande kvinnor, vilket de förhindrar och behandlar med epsomsalt.
Varför behövs magnesium?
Tänk så här. När kroppen spänner en muskel så förbrukas i huvudsak kalium i den processen. När kroppen slappnar av en muskel så förbrukas i huvudsak magnesium. Om vi lider brist på magnesium kommer vi alltså ha väldigt svårt att slappna av i både stora och små muskler. Och detta gäller såklart inte bara de muskler som vi direkt tänker på att vi har, utan även den muskulatur som sköter om våra inre organ som hjärta, lungor, lever och tarmar.
Så brist på magnesium kan ge sig tillkänna på en massa olika sätt i kroppen som både fysiska och psykiska besvär så som hyperaktivitet, svårigheter att slappna av, förstoppning, kramper, darrningar och ryckningar, hjärtarytmier, svårighet att andas djupt och effektivt, ångest, hög puls osv.
De flesta av oss idag har alldeles för lite magnesium i kroppen. Magnesium är ett mineral som finns naturligt i kosten, men som med alla mineraler så har mängden vi får i oss genom maten minskat i takt med att odlingsjordarna utarmas och mognadsprocessen av grödorna påskyndas. Så magnesium är ett av de mineraler som ligger nära till hand att påstå att vi alla behöver.
Vad ger epsomsaltet för effekt?
Så epsomsaltet ger alltså alla de positiva effekter som ett effektivt magnesiumupptag ger kroppen:
Lugnar
Hjälper musklerna att slappna av
Löser förstoppning
Lindrar muskelvärk och kramper
Lindrar och förebygger träningsvärk
Verkar avslappnande och avstressande
Förbättrar sömnen
Minskar nervositet
När du börjar bada i epsomsalt så kommer du såklart känna vilken och hur stor effekt det har just på dig (en indikation på hur stor magnesiumbrist du lider), men jag vågar lova att de flesta upplever ett otroligt välbehag efteråt och att man sover fantastiskt gott efter ett sådant bad.
Det gör att ett epsombad är ett av de allra bästa sätten för att minska på nervositet och stress inför större ansträngningar. Så om du själv eller dina barn har något större planerat som kräver en extra stor prestation; ett föredrag, ett viktigt möte, en viktig träning eller tävling osv, bada gärna på kvällen dagen innan för att få riktigt bra sömn och uppleva ett helt annat lugn när du tar dig an din utmaning.
Hur använder jag epsomsalt?
Epsomsaltet kan användas på en massa olika sätt. Saltet säljs alltså endast som badsalt här i Sverige och eftersom upptaget genom huden är stort så fungerar det alldeles utmärkt för att fylla på magnesiumdepåerna i kroppen. Det är också ett otroligt bra och effektivt sätt att få i barnen magnesium eftersom de kan ha svårt att svälja magnesiumtabletter som ofta är enorma.
Men nästan allt epsomsalt som säljs (alla former jag har köpt här i Sverige) har en foodgrade-märkning och fungerar alldeles utmärkt att dricka. Nu smakar epsomsalt riktigt riktigt äckligt, det är otroligt beskt och bittert, men i vissa fall är det guld värt.
Så här använder jag eller har själv använt epsomsalt under åren.
I badet
I fotbadet
Dricka som lindrande vid gallstensattack
Dricka som en del av leverreningskur
När du badar, använd 2-3dl salt till ett normalstort badkar. Jag älskar själv att bada i varmt vatten med saltet eftersom det ger en dubbelt avslappnande effekt och ett större upptag genom huden, men det fungerar även med svalare vatten.
Om du inte har något badkar så fungerar det bra med ett fotbad också. Huden mitt under foten och vid sidan av hälen upp mot fotknölen är väldigt tunn, så där blir det riktigt bra upptag av saltet. Så lös 1-2 dl i ett fotbad och ta en lång, skön stund med en bok för världsbäst avslappning.
Som beskrivet ovan så är magnesium starkt avslappnande för kroppen. Det gäller även dina organ så som din lever och din gallblåsa. När jag led av smärtor från gallsten för några år sedan så gjorde jag några leverreningskurer för att bli av med smärtan. Men problemet var att jag behövde göra två kurer på rad för att bli av med smärtan av en troligtvis stor gallsten som fastnat. Däremellan behövde kroppen några dagar för att återhämta sig och då var smärtan emellanåt intensiv. För att lindra smärtan drack jag små mängder epsomsalt med några timmars mellanrum, vilket fungerade suveränt.
I leverkuren använder man epsomsaltet i större mängd för att att få en starkt avslappnande effekt på levern och gallblåsan så att gallgångarna öppnas och vidgas och låter stenarna passera enkelt. Så epsomsaltet kan alltså användas invärtes på det här viset för att få en mer kraftfull och riktad effekt än man uppnår med ett bad.
Det smakar som jag nämnde ovan, verkligen inte gott, så det bästa tipset för användning invärtes är att lösa saltet i ganska lite vatten och kyla det ordentligt. I leverreningskuren nedan är det specifika mått på blandningen, men i det här syftet så löste jag ca 1 tsk i ca 1 dl vatten och drack.
Epsomsaltet är en av de viktiga ingredienserna vid en leverrening, som du kan läsa om här. Mängden som behövs kan variera något beroende på person, så mitt bästa tips är att testa sig fram, men börja med mindre hellre än mer.
Kan det bli för mycket magnesium?
Om du får i dig för mycket magnesium så blir du dålig i magen och får diarré. Men du behöver få i dig ordentliga mängder för att detta ska hända. Via bad eller intag av vanligt kosttillskott (magnesium i annan form) är det svårt att få i sig för mycket. Men när du dricker epsomsalt så får du i dig väldigt stora doser. När du gör en leverreningskur så är ju dock en del av syftet med kuren att bli just lös i magen, därav det stora intaget. Detta går över några timmar efter att du avslutar intaget av epsomsaltet.
Var köper jag epsomsalt?
Här kan du köpa epsomsalt(adlink) på nätet. Jag har ännu inte hittat någon hälsobutik här i närheten där det säljs men jag kan tänka mig att det kan finnas på lite mer fristående butiker med spännande sortiment. Jag köper oftast i 1 kgs-förpackningar. Eftersom jag använder ca 3 dl i ett bad så tar det slut snabbt, men det är inte alltför dyrt och man kan dra ner lite på mängden om man tycker att det går åt för fort.
Jag önskar dig en riktigt skön stund i badkaret med ditt epsomsalt!
Stressa ner med Epsomsalt
KOLLA IN BOKEN
I min e-bok, LEVANDE - en modell för hälsa, går jag igenom sju steg som kan ta dig från ett sämre till ett bättre mående. Stegen är baserade på effektiva och väl beprövade, naturliga metoder för att hitta hälsa. Inga hemliga lösningar. Inga dyra produkter. Bara sju konkreta steg att ta varje dag.
[…] Epsomsalt (adlink), eller magnesiumsulfat som det är, är också starkt basiskt. Ett varmt bad med ca 3 dl epsomsalt hjälper kroppen att ta upp basgörande magnesium genom huden. Det går bra att bada även med feber, se till att badet håller en bra temperatur så att du slipper frysa men inte så hett att det driver upp febern ytterligare. Försök hålla halsen under vattenytan hela tiden. Ger ofta omedelbar lindring. Läs mer om Epsomsaltets välgörande egenskaper i den här artikeln. […]
[…] Magnesium – Kolla in den här superintressanta studien som knyter magnesiumintag till minskad dödlighet i leversjukdom. Ett sätt att få i sig magnesium är genom epsomsalt. […]
[…] Även bad eller fotbad i epsomsalt (magnesiumsulfat) är avgiftande och hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och avfallsprodukter. Det här kan du göra om du vet med dig att du har fått i dig en massa skräpmat eller alkohol och vill undvika lukt. Du kan läsa mer om epsombad här. […]
En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp.
En tedrickande, huskurande, hemälskande, troende trebarnsmamma som älskar att testa kurer, manicker, strategier, trix och all världens olika sätt för att alltid sträva efter bättre hälsa och en sund, frisk kropp. Vad kul att du är här!
[…] Epsomsalt (adlink), eller magnesiumsulfat som det är, är också starkt basiskt. Ett varmt bad med ca 3 dl epsomsalt hjälper kroppen att ta upp basgörande magnesium genom huden. Det går bra att bada även med feber, se till att badet håller en bra temperatur så att du slipper frysa men inte så hett att det driver upp febern ytterligare. Försök hålla halsen under vattenytan hela tiden. Ger ofta omedelbar lindring. Läs mer om Epsomsaltets välgörande egenskaper i den här artikeln. […]
[…] mer om epsomsaltet här. Används till leverrening och till basiska bad. Är kraftigt muskelavslappnande och råder bot på […]
[…] Magnesium – Kolla in den här superintressanta studien som knyter magnesiumintag till minskad dödlighet i leversjukdom. Ett sätt att få i sig magnesium är genom epsomsalt. […]
[…] kalcium och magnesium är oslagbart för pH-balansen och man kan exempelvis använda sig av epsombad för att avhjälpa […]
[…] Även bad eller fotbad i epsomsalt (magnesiumsulfat) är avgiftande och hjälper kroppen att göra sig av med toxiner och avfallsprodukter. Det här kan du göra om du vet med dig att du har fått i dig en massa skräpmat eller alkohol och vill undvika lukt. Du kan läsa mer om epsombad här. […]