Bananplättar har räddat mig många gånger när jag eller barnen har varit vrålhungriga och det inte finns något hemma i kylen. Allt som krävs är att det ligger en banan i fruktskålen så är måltiden räddad och du kan servera en varm, mumsig, söt och god måltid på bara några minuter.
Till 2 personer, ca 14st
Ingredienser
- 2 bananer
- 2-3 ägg
- 1 msk kokosolja med eller utan smak
- 1-2 tsk chiafrön
- En nypa havssalt
Instruktioner
- Mosa bananen med gaffel tillsammans med äggen. Om du mosar noggrant blir plättarna tunnare och plattare. Om du låter bananen vara lite bitig så blir plättarna fluffigare.
- Smält kokosolja i stekpannan och rör i smeten
- Rör i chiafrön och havssalt och låt smeten stå i några minuter
- Stek plättarna på lätt värme tills de är fasta i konsistensen
Hallonsås & tillbehör
För en supergod hallonsås, värm 1-2 dl frysta hallon i en kastrull och rör i lite agavesirap för att få sötma. Servera plättarna med den varma hallonsåsen över!
Andra tillbehör som kan vara goda till är cashewnötter, kokosgrädde, färdig vegansk kolakräm (Kung Markatta har en jättegod), fikon, färska bär, färsk (eller tinad frusen) mango eller banan. Ju mer desto bättre.
Tips
Det här receptet går att skala upp och ner hur enkelt som helst. Tänk en liten banan till ett ägg ungefär.